O istorie a pariurilor pe fotbal

Istoria fotbalului este interesantă și învăluită în mister, iar întrebarea de când […]

Istoria fotbalului este interesantă și învăluită în mister, iar întrebarea de când a început fotbalul a tot fost pusă și dezbătută.

 

Există multe dovezi că civilizațiile antice au jucat o formă de fotbal. Mingi create din intestine de animale sau din pânză au fost găsite în mormintele egiptene antice, precum și mingi de piele umplute cu pene din China Antică. Abia în secolul al XIX-lea în Anglia fotbalul a început să se joace organizat, cu reguli clare.

Povestea pariurilor pe fotbal este la fel de captivantă. Să o descoperim împreună.

Originile pariurile pe fotbal

Din păcate, nu e o istorie clară a pariurilor pe fotbal. Când au apărut pariurile pe fotbal e o întrebare la fel de bună ca și cea despre când a luat naștere sportul, în general. Cert este că până în anii ’60, pariurile sportive au fost ilegale și se făceau doar pe străzi sau în anumite localuri care nu respectau legea.

Casa de pariuri Littlewoods a fost printre primele care a organizat sesiuni de pariuri în aproiere de Old Trafford, în 1923. Pe atunci, metodele erau foarte diferite de cele din zilele noastre. Existau mai multe sisteme de punctaj, unul dintre cele mai populare fiind cotele pentru victorie gazde, egal sau victorie oaspeți.

Încă mai există astfel de sesiuni de pariuri, dar sunt diferite de pariurile pe care noi le cunoaștem în aceste vremuri. Acestea au un sistem bazat pe puncte. Sunt alese 12 evenimente, iar jucătorii primesc puncte în funcție de cât de aproape sunt pronosticurile lor de rezultatul meciului.

La începutul secolului XX, unele dintre marile case de pariuri din Marea Britanie își puneau bazele.

William Hill și Coral i-au urmat pe Ladbrokes, care s-a deschis deja în 1902, dar la acel moment, cei de la Ladbrokes erau încă concentrați aproape în întregime pe cursele de cai și câini. Concluzia e că cei care erau interesați să parieze pe fotbal erau forțați, practic, să apeleze la bandele aflate în ilegalitate.

Creșterea pariurilor pe fotbal

Toate acestea aveau însă să se încheie curând. După ce au fost trecute în legalitate în 1960, au început să apară din ce în ce mai multe agenții de pariuri. Din acest moment, pasionații de fotbal puteau paria pe meciuri în voie. A fost un moment extrem de important în istoria pariurilor sportive și a agențiilor de pariuri.

Bineînțeles că se puteau plasa pariuri doar în agenții și acestea nu arătau deloc atractiv. Politicienii au insistat ca agențiile să fie cât mai întunecate, cu ferestrele acoperite și nu permiteau reclamă vizibilă pentru a atrage clienții.

Asta nu i-a împiedicat pe marii operatori să-și dezvolte afacerile, iar piața de pariuri sportive a avut creșteri spectaculoase în anii ’60, ’70, ’80. Noua legislație din 1986 le permitea caselor de pariuri să ofere în agenții un mediu mult mai primitor și mai atractiv, iar televiziunile au început să transmită meciuri live.

Cu toate acestea, opțiunile de pariere erau foarte puține. Regula cerea ca un meci să fie transmis live la TV pentru a putea să fie pariat. Puteai paria pe evenimente non-live doar dacă luai pe bilet alte două evenimente.

Ieșirea din întuneric

În anii ’90, expunerea tot mai mare a fotbalului a ridicat foarte mult și pariurile, astfel că s-a deschis piața pentru multe milioane de oameni. Un moment cheie a fost în 1992, când Sky Sports a achiziționat drepturile de a trasmite meciurile din Premier League, astfel încât oamenii puteau urmări în direct mai multe meciuri din aceeași etapă. Mai multe partide transmise, mai multe opțiuni de a paria.

Agențiile de pariuri au îmbrăcat haine din ce în ce mai strălucitoare și au început să investească în marketing. Bookmakerii au început să accepte pariuri în timp ce meciul era în desfășurare, astfel făcându-se primii pași spre pariuri live.

Nașterea operatorilor online

Nașterea și explozia ulterioară a internetului la sfârșitul anilor ’90 au revoluționat cu adevărat modul în care se paria pe fotbal.

Au apărut primele case de pariuri online și în același timp, o nouă lume s-a deschis pentru pasionații de pariuri. Au apărut și tipuri de pariuri noi, cosiderate imposibile cu ani în urmă: pariuri pe cornere, pe cartonașe sau penalty-uri. Toate disponibile pentru oricine avea o conexiune la internet. Iar oamenii puteau juca de acasă.

Pariurile pe fotbal au plecat de la o activitate ilegală, preferată mai ales de clasa muncitoare. În perioada modernă, sunt agenții de pariuri la fiecare colț de stradă, iar pe TV rulează multe reclame ale caselor de pariuri.

A fost o dezvoltare treptată, dar de-a lungul unui secol, pariurile pe fotbal s-au schimbat enorm, la fel ca și percepția în privința lor.

Pariurile se mută tot mai mult online, apar noi funcții atractive și oamenii încep să prefere din ce în ce mai mult să joace din comoditatea propriei case. Cu o singură apăsare de buton, intri în joc și ești mult mai aproape de fotbaliștii preferați și de meciurile care te atrag cel mai mult.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “O istorie a pariurilor pe fotbal

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *