Maradona, zeul din Napoli. Cum a obținut gloria, părțile întunecate și decăderea

„Vreau să devin un idol pentru copiii săraci din Napoli, pentru că […]

„Vreau să devin un idol pentru copiii săraci din Napoli, pentru că ei sunt exact cum eram și eu în vremea copilăriei la Buenos Aires”
Maradona, în prima zi la Napoli

5 iulie 1984. Îmbrăcat casual, într-un tricou alb, Diego Maradona cobora dintr-un elicopter și intra pe terenul de pe San Paolo în uralele a 70.000 de fani napoletani. „Ho visto Maradona, ho visto Maradona”. (L-am văzut pe Maradona, l-am văzut pe Maradona), scandau profetic italienii.

Argentinianul și-a pus un fular cu Napoli la gât și s-a adresat fanilor: „Bună seara. napoletani! Sunt fericit să fiu aici alături de voi”. Apoi a strigat „Forza Napoli!” și a șutat o minge în tribună.

Cel care a mers la Barcelona să rezolve transferul lui Maradona și care a insistat foarte mult pentru aducerea fotbalistului argentinian la Napoli a fost Antonio Juliano, directorul sportiv al clubului. „Maradona va fi un zeu la Napoli. Fanii noștri își vor da viața pentru el”, a anticipat într-un mod genial Juliano.

 

 

Au început miracolele la Napoli

Înaintea venirii lui Maradona, Napoli era un club mic. Nu câștigase niciodată titlul, iar în ultimele două sezoane abia se salvase de la retrogradare.

În mod miraculos, în jurul starului argentinian s-a creat o echipă care a câștigat titlul în 1987 și în 1990. Din echipa care a cucerit primul titlu pentru Napoli, făceau parte internaționalii italieni Fernando De Napoli, Salvatore Bagni, Bruno Giordano și Ciro Ferrara. Formația din ’90 îi includea pe brazilienii Alemao și Careca, dar și pe viitorul star Gianfranco Zola.

Pe vremea aceea, campionatul Italiei era de departe cel mai puternic din lume. Crema fotbalului era adunată în „Cizmă”. Iată câteva exemple: Platini, Boniek și Laudrup la Juventus, Van Basten, Gullit și Rijkaard la AC Milan, Rummenigge, Matthaus, Brehme și Klinsmann la Inter, Falcao și Cerezo la Roma, Socrates și Passarella la Fiorentina, Elkjaer și Briegel la Verona, Zico la Udinese.

Cu Maradona în echipă, Napoli a cucerit două titluri de campioană, o Cupa Uefa și o Cupă a Italiei.

Rând pe rând, adversarii se înclinau în fața lui El Pibe d’Oro. „Cel mai bun adversar pe care l-am întâlnit în carieră”, a spus Maradona. „Ce puteam face eu cu o minge de fotbal, el putea face cu o portocală”, a explicat Michel Platini.

 

Zeu pentru napoletani

După primul scudetto cucerit în Italia prin momente absolut magice ale lui Maradona, fanii napoletani îl priveau ca pe un adevărat idol. „Se declanșa o adevărată nebunie indiferent unde mergeam în oraș. Nu mai puteam merge la cumpărături, la cinema sau la teatru”.

Suporterii din sudul Italiei și-au păstrat dragostea pentru Maradona chiar dacă anii au trecut. Superstarul argentinian a povestit un episod concludent: „În 2011, fiica mea Dalma a insistat să meargă la Napoli. Ea nu mai văzuse Napoli de la vârsta de doi ani. Când s-a aflat că fiica mea e în oraș, toți doreau să o vadă și să o salute. Era lume care îngenunchea în fața ei, îi opreau mașina și solicitau poze cu ea, ba chiar au deschis stadionul special pentru ea.

La aeroport, cel care i-a verificat pașaportul a fost la un pas să leșine când i-a văzut numele”.

 

Partea întunecată

Un talent uriaș, dar un fotbalist care nu se remarca prin profesionalism. Maradona iubea petrecerile și cluburile de noapte și era un aventurier.

Pietro Pugliese, fostul său șofer, a spus că Maradona s-ar fi culcat cu peste 8.000 de femei în anii petrecuți în Italia. Iubita lui de când avea 16 ani, Claudia Villafane, a avut parte de multe scandaluri mediatice. „Am iubit-o pe Claudia, dar nu eram un sfânt. Și acolo erau atât de multe femei frumoase. Oh, atât de multe!”, a mărturisit Maradona.

Argentinianul s-a căsătorit cu Claudia în 1989, când deja aveau două fiice.

Problemele au fost și pe plan profesional. Deseori, Maradona rata antrenamente, și mai ales, întârzia la reunirea lotului pentru un nou sezon. Venea cu kilograme în plus, însă avea ambiția să se pună pe picioare în scurt timp și să-și conducă echipa spre victorii.

Evident, cea mai mare problemă a argentinualui a fost consumul de droguri. A consumat cocaină pentru prima dată în 1982, când juca la Barcelona. Dar această tentație a continuat și la Napoli. „Drogurile erau peste tot. Doar puțin și mă simțeam ca Superman. La Napoli am început să consum din ce în ce mai mult”.

Se spune că Maradona devenise atât de dependent, încât nu s-a putut abține nici atunci când l-a vizitat pe Papa Ioan Paul al II-a, în 1985. A mers în baia Papei și și-a administrat doza.

E de notorietate și relația apropiată pe care Maradona a avut-o cu mafia napoletană, Camorra. Idolul echipei locale a apărut în multe poze alături de liderii clanului Giuliano, cea mai puternică familie mafiotă din Napoli.

„Mă simțeam ca în filmul The Untouchables, despre Al Capone. Îmi spuneau că orice problemă aș avea, ar fi și problema lor. Îmi ziceau că vor să ne protejeze. Era ca în filme”, a rememorat Diego.

 

 

Decăderea

Toate aceste detalii care îi umbreau cariera și imaginea n-au ieșit la iveală până în 1990-1991.

Totul s-a schimbat după Cupa Mondială din Italia. Squadra Azzurra a fost eliminată în semifinale de Argentina și asta chiar pe San Paolo din Napoli. Pentru ca tabloul să fie complet, Maradona a executat penalty-ul decisiv.

Căpitanul Argentinei a provocat un mare scandal în Italia înaintea meciului, sfătuindu-i pe fanii lui Napoli să-l susțină pe el și pe naționala „pumelor”: „Napoli a fost întotdeauna marginalizat de către restul Italiei. Acest oraș a suferit cel mai mult din cauza rasismului”. Maradona a provocat un adevărat război între nord și sud.

După eliminarea Italiei, presa din Peninsulă l-a atacat extrem de dur pe starul lui Napoli. L-au numit „diavol” și l-au declarat cel mai detestat personaj public din istorie, înaintea criminalilor de război și a dictatorilor.

În 1991, un scandal media avându-l pe Maradona în prim-plan a șocat lumea fotbalului. Argentinianul a fost interceptat discutând cu membri Camorra despre droguri și prostituție. A fost arestat, condamnat cu suspendare și amendat drastic.

În martie 1991, Maradona primea lovitura de grație. După un meci cu Bari, a fost depistat pozitiv cu cocaină. A primit o suspendare de 15 luni și n-a mai revenit niciodată la nivelul de dinainte.

Un personaj fără teamă, El Pibe d’Oro acuza: „Când am început să câștigăm împotriva echipelor din nord, cei care conduc fotbalul italian și-au propus să mă distrugă. Chiar și un orb poate vedea asta!”

Povestea lui Maradona ca fotbalist la Napoli se încheia într-un mod teribil. Superstarul plătea scump pentru toate excesele făcute, dar poate și pentru frustrările create rivalilor lui Napoli.

Însă trecerea anilor nu stinge legenda. Maradona va rămâne pentru totdeauna un zeu la Napoli. Un zeu pentru toți iubitorii fotbalului, care nu vor putea uita niciodată un fotbalist genial, care reușea adevărate minuni pe terenul verde.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “Maradona, zeul din Napoli. Cum a obținut gloria, părțile întunecate și decăderea

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *