Las Vegas: Show, mafie și anii de glorie

O metropolă în deșert construită pentru jocuri de noroc, vicii și alte […]

O metropolă în deșert construită pentru jocuri de noroc, vicii și alte forme de divertisment, cu doar un secol de existență, Las Vegas a atras milioane de vizitatori și miliarde de dolari investiți în sudul statului Nevada.

 

Orașul a fost fondat de fermieri și muncitori feroviari, dar s-a constatat rapid că cel mai mare atu al său nu îl reprezintă izvoarele, ci cazinourile.

În 1905, căile ferate San Pedro, Los Angeles și Salt Lake au ajuns la Las Vegas, conectând orașul cu Pacificul și rețelele feroviare principale ale țării. Viitorul centru al orașului a fost placat și scos la licitație de către susținătorii companiilor feroviare, iar Las Vegas a fost înregistrat în 1911.

Statul Nevada a interzis jocurile de noroc în 1910, dar acestea erau practicate în continuare în mod ilegal. Când jocurile de noroc erau legalizate din nou în 1931, crima organizată avea deja rădăcini în oraș.

În 1931 a început construcția barajului Boulder (ulterior redenumit barajul Hoover), atrăgând mii de muncitori pe un amplasament situat chiar la estul orașului. Cazinourile și localurile de striptease s-au deschis pe strada Fremont, singurul drum pavat al orașului, pentru a atrage muncitorii. Când barajul a fost finalizat în 1936, ectricitatea ieftină alimenta neoanele sclipitoare de pe Fremont.

 

 

Las Vegas: Striptease, mafie și anii de glorie

În 1941, hotelul El Rancho Vegas s-a deschis în afara jurisdicției orașului, pe secțiunea de autostrada US 91. Au urmat curând și alte hoteluri-casino, iar secțiunea de autostradă a devenit cunoscută sub numele de „Strip”. Majoritatea aveau ca temă Vestul Sălbatic.

În 1946, mafiotul Bugsy Siegel, susținut de unul dintre liderii mafiei evreiești de pe Coasta de Est, Meyer Lansky, a deschis hotelul Flamingo, amenajat cu elemente de Hollywood, nu din Vestul Sălbatic. Datorită influenței dezvoltatorilor, zeci de celebrități au participat la deschiderea de Crăciun. Totuși, Flamingo nu a avut un succes rapid, însă potențialul s-a demonstrat a fi unul uriaș.

 

 

Siegel a fost asasinat în 1947, dar viziunea sa pentru ceea ce ar putea deveni Las Vegas a continuat să devină realitate: în anii 1950 și 1960, mafioții au ajutat la construirea hotelurilor Sahara, Nisipurile, Noua Frontieră și Riviera. Banii din crima organizată erau combinați cu cei proveniți din surse respectabile: bănci de pe Wall Street, fonduri de investiții și biserica Mormonă.

Turiștii au dat năvală: 8 milioane pe an până în 1954, atrași fiind și de spectacolele oferite de staruri precum Frank Sinatra, Dean Martin și Elvis Presley. Și bineînțeles, de aparatele de slot și de mesele de joc din cazinouri.

 

Las Vegas: dezvoltarea megacazinourilor

În 1966, Howard Hughes s-a cazat în penthouse-ul din Desert Inn și nu a mai plecat niciodată, preferând să cumpere hotelul mai degrabă decât să părăsească locația ca turist. Ba mai mult, a cumpărat și alte hoteluri din zonă, investind în total 300 de milioane de dolari. Era o perioadă în care interesele mafiei erau înlocuite de cele ale marilor corporații.

În 1989, dezvoltatorul Steve Wynn a deschis Mirage, primul mega-resort al orașului. În următoarele două decenii, orașul s-a transformat din nou: vechile cazinouri au fost dărâmate pentru a face loc complexurilor care aveau ca temă lumea antică din Roma și Egipt, Paris, Veneția, New York și alte destinații spectaculoase.

 

 

Cazinourile și divertismentul au rămas marile atracții ale Las Vegasului, iar orașul a crescut continuu în același ritm cu dezvoltarea hotelurilor și numărul tot mai mare de vizitatori. În 2008, în plină criză economică, în care lumea era afectată de șomaj, recesiune și scăderea prețurilor locuințelor, Las Vegas a fost vizitat de aproape 40 de milioane de oameni.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “Las Vegas: Show, mafie și anii de glorie

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *