Istoria rivalității dintre Bayern și Dortmund

Toți știm că Bayern – Dortmund e Clasicul German, sau Der Klassiker. […]

Toți știm că Bayern – Dortmund e Clasicul German, sau Der Klassiker. Dar spre deosebire de derby-urile tradiționale precum Real Madrid – Barcelona, Celtic – Rangers sau Boca Juniors – River Plate, Bayern vs Dortmund nu e o rivalitate cu așa mare tradiție.

 

Explicația e simplă: Borussia Dortmund nu se ridică la nivelul bavarezilor în istoria fotbalului. Bayern a dominat fotbalul german, în timp ce Dortmund a fost în umbră în multe perioade. În anii ’70, Dortmund a petrecut 4 ani în liga a doua, în timp ce Bayern câștiga 3 trofee europene. Într-un meci disputat între cele două, în anii ’70, Bayern a stabilit recordul privind diferența de scor în meci direct, 11-1.

În acea perioadă, marea rivală a celor de la Bayern era Borussia Mönchengladbach, o echipă foarte puternică.

Anii ’80 au adus un progres pentru Dortmund: în 20 de întâlniri directe, Bayern a câștigat 7, iar Borussia 4.

Frumoșii ani ’90 pentru Dortmund

Galben-negrii au progresat foarte mult în anii ’90, când au cunoscut o perioadă foarte bună sub conducerea antrenorului Ottmar Hitzfeld. Antrenorul german s-a remarcat pe banca celor de la Grasshoppers, în Elveția și a fost angajat de Dortmund în 1991. Impactul a fost foarte rapid. Încă din primul an, Dortmund s-a bătut la titlu, trofeu pe care l-a pierdut la un singur gol diferență, în luptă cu Stuttgart.

În 6 ani sub conducerea lui Hitzfeld, Dortmund n-a terminat niciodată mai jos de locul 4, iar în 1995 a cucerit primul titlu de campioană și a reușit să repete performanța și anul următor. Hitzfeld a reușit să-și ducă echipa și în finala Ligii Campionilor, pe care a câștigat-o în fața lui Juventus.

Căderea galben-negrilor și o revenire spectaculoasă

La mijlocul anilor 2000, Dortumund a suferit teribil, măcinată de probleme financiare. A ajuns chiar și în situația de a accepta un împrumut de la rivala Bayern.

Dar după câțiva ani dificili, Borussia a revenit în top cu Jurgen Klopp pe bancă.

 

 

Germanul care avea să câștige Liga Campionilor cu Liverpool a făcut o campanie de achiziții excelentă, aducând jucători precum Robert Lewandowski și Shinji Kagawa, și a impus un stil de joc revoluționar, rapid și direct pe poartă.

Dortmund a ieșit campioană doi ani la rând: 2011, 2012. Perioadă excelentă pentru Borussia și delicată pentru rivala din Bavaria, care suferea o dramă în finala Ligii Campionilor cu Chelsea.

 

În 2013, pe Wembley, Bayern și Dortmund disputau finala Ligii Campionilor, o adevărată sărbătoare a fotbalului german. Bavarezii au câștigat trofeul grație golului decisiv marcat de Robben. Klopp se declara învins de Heynckes, dar actualul antrenor al lui Liverpool era un erou la Dortmund, unde reușea adevărate minuni.

Chiar dacă nu are un background social sau politic, rivalitatea dintre Bayern și Dortmund a devenit o poveste fascinantă a fotbalului german și european. O poveste atât de frumoasă, încât cele două echipe sunt în top mondial la media de spectatori.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “Istoria rivalității dintre Bayern și Dortmund

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *