8 loterii celebre care au rămas în istorie

Loteriile au o istorie de mii de ani și sunt în continuare […]

Loteriile au o istorie de mii de ani și sunt în continuare extrem de populare. Atracția câștigului, hazardul și fascinația numerelor au fost irezistibile dintotdeauna.

 

Joacă ACUM la loto!

Iată 8 loterii care au marcat istoria. Inedite, surprinzătoare și în anumite cazuri, chiar șocante.

1. Loteriile din Atena democrată

 

Vechiul oraș-stat grecesc al Atenei este considerat locul natal al democrației, dar metoda sa de a alege conducătorii nu prea seamănă cu ceea ce întâlni mîn zilele noastre.

În loc să se bazeze în întregime pe alegeri, atenienii secolului al VI-lea î.Hr. au selectau majoritatea oficialilor guvernamentali printr-un sistem de repartizare aleatorie sau „sortare”.

Candidații eligibili – de obicei bărbați liberi cu vârsta de peste 18 ani – își aveau numele plasate într-o loterie. Câștigătorii erau apoi extrași și repartizați ca jurați sau membri ai consiliului cetățenesc. Atenienii considerau că loteria este mai democratică decât alegerile, despre care credeau că ar putea fi ușor corupte de bani sau de influența politică.

Au conceput chiar un dispozitiv special cunoscut sub numele de „kleroterion” pentru a asigura o extragere aleatorie. Acesta consta dintr-o placă de piatră având mici fante, care ținea jetoane de identificare pentru cetățeni. O colecție de pietricele alb-negre era înfășurată într-un tub și, în funcție de locul în care picau pietricelele, candidații erau aleși sau respinși.

 

2. Keno

 

Jocul Keno este un accesoriu în cazinourile moderne, dar originile sale ne duc cu peste 2.000 de ani până în epoca dinastiei Han din China. Anticul Keno era cunoscut sub numele de „baige piao” sau „bilet de porumbei albi” și, de obicei, lua forma unui joc în stil de loterie în care jucătorii alegeau o serie de numere sau personaje și apoi primeau un premiu în cazul în care pariurile lor erau câștigătoare conform unei extrageri.

Baige piao a fost popular în toată China, atât de mult încât guvernele provinciale adesea sancționau jocurile ca o modalitate de strângere de fonduri pentru proiectele militare sau de lucrări publice. Este posibil să fi fost folosit chiar pentru a ajuta finanțarea unor părți ale Marelui Zid Chinezesc.

 

3. Decimarea romană

 

Nu orice loterie istorică a fost una la care participanții își doreau să câștige. În Roma antică, legionarii și soldații căzuți în disgrație erau uneori pedepsiți într-o formă brutală de justiție militară cunoscută sub numele de „decimare”.

Când membrii unei unități erau găsiți vinovați de lașitate sau de neascultarea ordinelor, liderii lor organizau o loterie și extrăgeau la întâmplare un om din zece. Acești ghinioniști erau condamnați la moarte, fiind bătuți până mureau chiar de către frații lor de arme.

Potrivit cronicarului antic Polybius, loteriile sălbatice urmau să dea un exemplu pentru restul trupelor. „Pericolul și temerea de a putea fi extras îi afectează la fel de mult pe toți, pentru că oricare dintre ei putea fi în acea situație”, scria el în Istoriile sale.

 

4. Loteriile italiene din secolul XVI

 

Multe fațete ale loteriei moderne datează din epoca Renașterii din Italia, unde jocurile de noroc bazate pe loterii erau utilizate atât ca scheme private de luare a banilor, cât și ca metode de finanțare a proiectelor de lucrări publice.

Începând cu anii 1500, loteriile au devenit răspândite într-o serie de orașe italiene, inclusiv Florența, Roma și Veneția. Premiile erau deseori în bani, dar includeau și cadouri precum covoare, bijuterii, servitori, imobiliare și chiar contracte guvernamentale pentru colectarea taxelor și impozitelor.

Între timp, la Geneva, loto a evoluat din sistemul orașului, unde se alegeau la întâmplare 5 funcționari publici dintr-un grup potențial de 90 de candidați. Oamenii au început să parieze pe cine va fi selectat, iar jocul s-a dovedit atât de popular încât în ​​cele din urmă a fost preluat de stat. Loteriile italiene au fost considerate o metodă utilă de strângere de fonduri – una a fost folosită pentru a ajuta la construirea celebrului pod Rialto din Veneția – dar au creat și controverse. Mai mulți papi au considerat jocurile păcătoase și au amenințat participanții cu excomunicare, iar biserica a făcut mai târziu mai multe încercări de a interzice loteria de la Roma.

 

5. Loteria Națională a Reginei Elisabeta

 

Prima loterie de stat din istoria engleză datează din 1567, când regina Elisabeta I a organizat o extragere pentru a strânge fonduri pentru „repararea adăposturilor, întărirea regatului și alte lucrări publice”. Loteria reginei era oarecum neobișnuită în comparație cu standardele moderne.

Un loz costa 10 șilingi – o sumă grea la vremea respectivă – și au fost oferite premii pentru peste 10.000 de participanți, inclusiv 5.000 de lire sterline în numerar, farfurii, tapiserii și lenjerii pentru câștigătorul primului loc.

Reacția publicului a fost slabă, dar a fost începutul unei tradiții engleze de a folosi loterii pentru a strânge fonduri publice. La începutul anilor 1600, de exemplu, compania Virginia din Londra a organizat o loterie pentru a ajuta la finanțarea coloniei sale Jamestown din America de Nord.

6. Loteria Națională Franceză

 

Loteriile au apărut pentru prima dată în Franța în secolul al XVI-lea, dar nu au cunoscut un boom major până la mijlocul anilor 1700.

Monarhia franceză a considerat loteria o modalitate ușoară de a strânge bani fără a percepe noi taxe, iar profiturile au fost folosite în cele din urmă pentru a finanța totul, de la biserici și spitale, la academii militare, universități și ajutoare pentru săraci.

Pentru a simboliza corectitudinea, extragerile erau de obicei realizate de un copil cu ochii acoperiți, care trăgea biletele câștigătoare dintr-un coș fixat pe o „roată a norocului”.

Jocurile au devenit extrem de populare, iar până în 1776, profiturile au fost atât de mari încât regele Ludovic al XVI-lea a monopolizat industria și a fondat o nouă loterie națională. Cu excepția unei scurte perioade de suprimare în timpul Revoluției Franceze, loteriile au continuat să existe în Franța până în 1836, când a fost desființată în cele din urmă, pe motiv că exploata săracii. O loterie de stat nu a mai apărut în țară până în anii 1930.

 

7. Loteria Spaniolă de Crăciun

 

Cunoscut ca „El Gordo” sau „Grăsanul”, loteria de Crăciun este o tradiție de sărbători în Spania de peste 200 de ani.

Concursul a luat naștere în 1812, când legislatura spaniolă, aflată în criză, a organizat o nouă loterie națională pentru a compensa costurile războiului peninsular.

Băieții orfani obișnuiau să extragă biletele câștigătoare din boluri de aur, iar până în ziua de azi, elevii de la o fostă casă de băieți numită Școala San Ildefonso anunță câștigătorii în fiecare zi de 22 decembrie.

Bugetul loteriei spaniole e cel mai mare din lume: 2,5 miliarde de dolari, dar nu toți banii se duc către un singur câștigător. Premiul cel mare este limitat la câteva milioane de dolari, permițând încasarea unor sume mai mici de către alte câteva mii de participanți diferiți.

De la înființare, în urmă cu două secole, El Gordo se ține la fiecare Crăciun. A continuat chiar și în timpul războiului civil spaniol, când guvernele național și republican, aflate în conflict, au organizat propriile extrageri.

 

8. Loteria statului Louisiana

 

Loteriile erau obișnuite în America timpurie. Benjamin Franklin și George Washington au organizat astfel de jocuri în anii 1700, dar spre sfârșitul secolului XIX, s-au făcut presiuni pentru interzicerea lor în multe state.

Unul dintre puținii supraviețuitori a fost Compania de Stat a Loteriei din Louisiana. Având sediul în New Orleans, compania și-a câștigat majoritatea profiturilor vânzând bilete de loto pentru comenzi prin poștă în toată țara.

Impactul avut a fost atât de mare încât a atras porecla de „caracatiță”, dar a fost, în același timp, și blamată din cauza unor practici dubioase, care au inclus mituirea unor politicieni și judecători în schimbul unui tratament preferențial.

Pentru o vreme, mita oferită i-a asigurat companiei poziția ca fiind singura loterie legală din Statele Unite. Dar domnia sa de 25 de ani a luat sfârșit în 1890, când Congresul a interzis vânzarea biletelor de loterie pe teritoriul statului.

După ce a funcționat pentru scurt timp ca având sediul în Honduras, Loteria din Louisiana a picat complet la începutul secolului XX. Căderea a fost atât de severă încât nu a fost lansată o nouă loterie de stat în Louisiana până în 1991.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “8 loterii celebre care au rămas în istorie

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *