5 jucători care au schimbat regulile fotbalului

Regulile fotbalului au fost oficializate pentru prima dată în 1877. Bineînțeles, de […]

Regulile fotbalului au fost oficializate pentru prima dată în 1877. Bineînțeles, de atunci s-au schimbat multe…

 

Penalty-urile au fost introduse în 1891, nicio echipă nu a făcut o schimbare în timpul meciului până în 1958 și niciun cartonaș n-a fost acordat până în 1970. Dar anumite reguli au apărut chiar datorită unor fotbaliști.

 

Bill McCracken

 

Regula ofsaidului te-a enervat de multe ori? Să știi că Bill McCracken e vinovat. Dar fără geniul său, putea fi mai rău.

Născut la Belfast, Bill McCracken și-a petrecut cariera la Newcastle United, în perioada 1904 – 1924, unde a devenit obsedat de ofsaid. Pe atunci regula impunea 3 jucători între atacant și poartă.

Bill McCracken și colegul său din apărare, Frank Hudspeth, profitau de această prevedere și se poziționau mereu aproape de jumătatea terenului, lăsându-i în ofsaid pe atacanți. Golurile au devenit atât de rare, încât Federația a schimbat regula: a redus cerința la doar doi jucători. Astfel, a început să se marcheze mult mai mult. Mulțumită lui Bill McCracken.

 

Jean Marc Bosman

 

Deși a fost un fotbalist mediocru, toți au auzit numele lui Bosman mai ales atunci când e vorba despre transferuri. „Legea Bosman” a luat naștere atunci când fotbalistul belgian s-a luptat în tribunal pentru a se putea transfera gratis după ce intra in ultimele luni de contract.

Până atunci, un jucător căruia îi expira contractul rămânea atașat de club, unde nu mai avea niciun control în privința salariului său. Bosman a refuzat un transfer cerut de club, iar salariul său a fost redus cu 75%. Și-a dat în judecată propriul club și UEFA, iar victoria sa în instanță a crescut enorm drepturile jucătorilor. În prezent, un fotbalist care intră în ultimele 6 luni de contract, poate negocia cu orice echipă.

 

Jimmy Thorpe

 

Din păcate, uneori e nevoie de tragedii pentru a evolua. O astfel de poveste este și cea a lui Jimmy Thorpe, fostul portar al lui Sunderland.

Thorpe a murit în urma unei accidentări suferite în meciul cu Chelsea, pe 1 februarie 1936. Portarul a fost lovit puternic în cap și piept de către un adversar care încerca să-i ia mingea din brațe. Thorpe avea doar 22 de ani.

Tragedia a adus o schimbare de regulament care protejează portarii: adversarul nu are voie să atace atunci când mingea e în brațele portarului. De atunci, nicio astfel de tragedie nu s-a mai repetat.

 

Jimmy Hill

 

Până în 1961, exista o lege care impunea o limită a salariului fotbaliștilor. Până atunci, niciun fotbalist nu putea câștiga mai mult de 20 de lire sterline pe săptămână.

Cum cluburile încasau din ce în ce mai mulți bani din competiții și publicitate, jucătorii s-au simțit nedreptățiți. Hill a luat atitudine și a atras alături de el persoane influente din fotbalul de la acea vreme.

După ani de luptă, Jimmy Hill a unit fotbaliștii într-o grevă, și cum inclusiv suporterii i-au susținut cauza, Federația a fost obligată să anuleze regula. Astfel, Johnny Haynes a devenit primul fotbalist cu un salariu de 100 de lire sterline pe săptămână.

 

Bruce Grobbelaar/Peter Schmeichel

 

Regula pasei către propriul portar e una relativ nouă în fotbal. Până în 1992, portarul putea prinde minge pasată de un coechipier.

Cum era de așteptat, această regulă a creat situații inedite, iar antrenorii profitau de asta atunci când stabileau tactica. În anii ’80, portarul lui Liverpool, Grobbelaar, primea atât de multe pase de la fundași, încât în ultimele 10 minute ale meciurilor nu se mai putea juca deloc.

În 1992, Danemarca a câștigat Euro mizând pe această tactică. Atunci când scorul era favorabil danezilor, Laudrup pasa înapoi către portarul Schmeichel, care ținea mingea cât de mult putea. La finalul turneului final, Federația engleză a impus regula ca portarul să nu aibă voie să atingă cu mâinile mingea venită de la coechipieri. Regula a devenit apoi una generală în fotbal.

 

Tweet 20
fb-share-icon20

Nu exista comentarii pentru “5 jucători care au schimbat regulile fotbalului

Adauga un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *